Over mindfulness

Mindfulness of opmerkzaamheid betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Het is een vaardigheid die helpt om minder op de automatische piloot te leven.

Wat is mindfulness?

Wanneer we regelmatig stress ervaren of met onze gedachten ergens anders zijn, lopen dingen vaak anders dan we eigenlijk zouden willen. We raken onze sleutels kwijt, zijn opvliegend in het verkeer, maken sneller fouten op het werk of voelen ons opgejaagd. We zijn er niet bij met onze gedachten en laten ons sneller meeslepen door emoties als angst en boosheid of fysieke pijn.

In het dagelijks leven kunnen we regelmatig verdwaald zijn in denken, doen en plannen. Zonder dat we ons er bewust van zijn, leven we veel op de automatische piloot. Bij patronen die stress, piekeren of lichamelijke klachten veroorzaken, heeft dit een belemmerend effect. Met als gevolg dat we stress opbouwen in ons lichaam, niet lekker in ons vel zitten of zelfs uitgeput raken.

Benieuwd of mindfulness iets voor jou is?

Ik vertel je er graag meer over!

Stressvermindering

Vermindering van stress-symptomen en beter kunnen omgaan met stressvolle gebeurtenissen.

Emotionele veerkracht

Mindfulness vergroot je psychologische flexibiliteit.

Verbeterde concentratie

Meer focus door mindfulness; gerichte aandacht en minder afleiding.

Meer zelfvertrouwen

Mindfulness maakt mensen meer zelfbewust en vergroot het zelfvertrouwen.

Verhoogd welzijn

Vermindering van (chronische) pijn, depressie, angst en psychische gevolgen van ernstige ziekte en tegenslag.

Zelfmanagement

Mindfulness verbetert het zelfmanagement systeem.

De effecten van mindfulness

Mindfulness laat je de patronen zien die mentale en fysieke klachten kunnen veroorzaken. Door ons bewust te zijn van onze gedachten, gevoelens, fysieke gewaarwordingen en onze omgeving, geef je jezelf meer mogelijkheden om bewust te kiezen in plaats van automatisch te reageren op gebeurtenissen. Je leert op een andere manier met obstakels om te gaan die stress kunnen veroorzaken.

Tegelijkertijd zorgt het beoefenen van mindfulness dat je de ‘gewone’ ervaringen intenser en voller beleeft. Een goed gesprek met een dierbare, het eten van je favoriete gerecht of een wandeling door de zon: wie aandachtig leeft, heeft meer oog voor het kleine geluk en daarmee een grotere kans op echt geluk.

De oorsprong van mindfulness

De meditatietechnieken van mindfulness worden al eeuwenlang toegepast in het boeddhisme. John Kabat-Zinn (inmiddels emeritus hoogleraar geneeskunde) ontdekte de positieve effecten van meditatie en wilde deze technieken toegankelijk maken voor de ‘American mainstream’. Hij koppelde mindfulness los van religieuze aspecten en ontwikkelde in 1979 de training Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) aan de Universiteit van Massachusetts in de Verenigde Staten. Daarmee zette hij een baanbrekende stap in het verenigen van de Oosterse meditatie en de Westerse cognitieve psychologie.

Oorspronkelijk was de MBSR-training van Jon Kabat Zinn ontwikkeld voor patiënten met chronische pijn. Inmiddels hebben talloze wetenschappelijke onderzoeken aangetoond dat mindfulness en MBSR in het bijzonder ook positieve effecten heeft bij mensen met stress, angststoornissen, depressies en slaapproblemen. Ook bij mensen zonder klachten blijkt de kwaliteit van leven aanzienlijk te verbeteren. Vandaag de dag is mindfulness dan ook volledig geaccepteerd in de wetenschappelijke Westerse psychologie.

Mindfulness training Groningen

Minder piekeren en stress ervaren

Meer ontspanning en beter slapen

Meer creativiteit en effectiever werken

Minder last van angst en (chronische) pijn
Een burn-out voorkomen of ervan herstellen