Top

Kopzorgen door leenstelsel? Met deze 12 tips hoef jij minder geld te lenen

FINANCE

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 kampen steeds meer studenten met stress. Stress vanwege de vraag hoe ze elke maand rond moeten komen. Maar liefst driekwart van de lenende hbo-studenten maakt zich zorgen over de studieschuld, blijkt uit onderzoek van het lectoraat Schulden en incasso van de Hogeschool Utrecht. ‘Een financiële tegenvaller? Dan maar wat extra’s lenen bij DUO deze maand.’ Maar al die extra schulden zorgen voor nog meer zorgen. ‘Want hoe ga ik straks een huis kopen met een studieschuld van 20.000 euro?’ Steeds meer studenten hebben bijbaantjes naast hun studie om de schulden zo laag mogelijk te houden. Maar soms werken ze zóveel dat ze nauwelijks tijd hebben om te kunnen studeren.

Voorlopig geen comeback van de basisbeurs

De meerderheid van de tweede kamer ziet de basisbeurs graag weer terugkomen. Alleen de VVD en D66 zijn nog voor het leenstelsel. Jammer genoeg betekent dit niet dat de basisbeurs op korte termijn terug zal komen. In 2021 vindt eerst de formatie van het nieuwe kabinet plaats en daarna pas buigt de politiek zich opnieuw over het leenstelsel. Dus helaas gaat er voorlopig niks veranderen.

Studenten zitten met handen in het haar

Maandelijks rondkomen is door het leenstelsel een enorme uitdaging geworden. Denk je dat je een oplossing hebt gevonden, loop je weer tegen een nieuw probleem aan. Extra werken betekent automatisch minder tijd voor je studie, waardoor je het risico loopt om studievertraging op te lopen. Deze financiële gevolgen zijn groot en kunnen nauwelijks worden betaald met de opbrengsten van de bijbaantjes. De verleiding is daarom groot om extra geld te lenen bij DUO. Maar hoe hoger de studieschulden, des te lastiger het wordt om een huis te kopen in de toekomst. Ingewikkeld allemaal hoor! Maar wat is voor nu dan wel een oplossing? Het advies van veel instanties en kranten luidt als volgt: ‘geen nieuwe kleren, geen leuke dingen doen en niet op vakantie gaan. Oh ja, en verder vooral niet te streng voor jezelf zijn.’ Nee, hier word je relaxed van!

Maar wat kan dan wel?

Bij Twentyfour Flow denken we liever in mogelijkheden. Want wij begrijpen maar al te goed dat je in deze levensfase niet een paar jaar in dezelfde kleding wilt lopen. Of elke donderdagavond thuis op de bank wilt zitten terwijl al je vrienden de stad onveilig maken. Om nog maar te zwijgen over geen vakantie na een stressvol studiejaar. Je bent jong en wilt mensen ontmoeten, nieuwe ervaringen opdoen, een fijne kamer en als het kan ook nog een beetje goed voor de dag komen. Wij hebben daarom een paar gouden tips voor je op een rijtje gezet zodat jij geld kunt besparen zonder dat je al te veel je levensstijl hoeft aan te passen.

Maar eerst: financiële balans

Maar voordat we overgaan op het bespreken van de leuke dingen staan we eerst even stil bij het meest saaie stuk van dit artikel, namelijk: financiële balans. Want voordat je weet wat je kunt uitgeven en hoeveel je naast je studie moet werken is het zaak om eerst op een rijtje te zetten wat je allemaal kwijt bent aan vaste lasten. Door het maken van een begroting krijg je inzicht in je financiën. Via de website van Nibud kun je een heel handig Excel-bestand downloaden waarin je jouw inkomsten en uitgaven kunt zetten. Het invullen van dit overzicht is niet moeilijk en daarnaast zorgt het voor een hoop rust in je hoofd. Geef prioriteit aan de essentiële vaste lasten en kijk of hier nog ergens winst in te behalen valt. Je kunt bijvoorbeeld aan het einde van het jaar kiezen voor een andere zorgverzekering. Of misschien betaal je wel teveel voor je studentenkamer. Als je hierover twijfelt kun je via de Groninger Studentenbond een gratis huurcheck laten doen. Je kunt er soms wel €150,0 euro op vooruit gaan.

De gouden tips

Het leiden van een minimalistisch leven is op dit moment populair, maar er zijn grenzen wat ons betreft. Want je moet ook nog een beetje kunnen genieten van de mooiste tijd van je leven, zonder dat je jezelf een slag in de rondte moet werken. Met een paar kleine aanpassingen is er namelijk veel meer mogelijk met je studentenbudget. Wij hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet:

Vakantie

– Voor een laid-back vakantie hoef je niet perse naar een ander continent. Wel eens van Camping Buitenland in Zuid-Drenthe gehoord? Deze camping, opgezet door onder andere Floortje Dessing, lijkt in niets op andere campings in ons land. De camping heeft een festival-achtige stijl en een hele relaxte sfeer, waardoor je even helemaal weg bent van je hectische leventje. In het kampeerseizoen worden er dagelijks toffe activiteiten georganiseerd, dus er is altijd wel wat te doen. Leen kampeerspullen van je vrienden of familie en je vakantie is nog nooit zo leuk én goedkoop geweest. Voor meer luxe kun je ook één van de (glamping) accommodaties huren.

– Je kunt ook je kampeeruitrusting meenemen naar camping Netl de Wildste Tuin in Flevoland. Dit bijzondere terrein staat ook wel bekend om het jaarlijks terugkerende festival Wildenburg. Maar ook voor een chille vakantie ben je hier aan het juiste adres!

Kleding

– Zit je krap bij kas en heb je daardoor nauwelijks geld om nieuwe kleren te kopen? Neem eens een kijkje op modemarktplaatsen United Warobe en Vinted. Koop je gewenste item voor een prikkie en wellicht heb je zelf ook nog wel iets in de kast hangen wat je kunt verkopen. Win-win situatie!

– Maar het kan nog voordeliger (en leuker): organiseer een kledingruilparty met vrienden, huisgenoten of collega’s. Super gezellig en aan het einde van avond heb jij weer wat nieuwe items in je kast hangen.

Kamer

Is je studentenkamer toe aan een opknapbeurt? Neem eens een kijkje bij Korenbeurs Partijverkoop in Groningen. Hier kun je goedkoop aan onder andere verf, gereedschap en meubels komen. Soms krijg je tot wel 70% korting!

– Waarom zou je allemaal nieuwe dure spullen kopen als er al zoveel is? Vintage meubels en accessoires zijn hot! Struin de kringloopwinkels in Groningen af en blaas tweedehands spullen een nieuw leven in.

Eten

– Lekker en goedkoop eten én je steentje bijdragen aan een beter klimaat? Download dan de app van To Good To Go. Via deze applicatie ga je voedselverspilling tegen door maaltijden bij restaurants en winkels op te halen die anders aan het einde van de dag worden weggegooid.

– Door je boodschappen zoveel mogelijk op de markt te doen kun je een hoop geld besparen. Producten op de markt zijn een stuk goedkoper dan in de supermarkt, omdat marktkooplui minder kosten hebben. In het centrum van Groningen kun je voor voedsel en specerijen het beste slagen op de Vismarkt. Hier is elke week markt op dinsdag, vrijdag en zaterdag van 09:00 tot 17:00 uur. Wanneer je aan het einde van de dag gaat maak je kans dat de handelaars hun onverkochte waren voor een habbekrats weg doen.

Leuke dingen doen

– Het festivalseizoen is al even achter de rug en wellicht denk je er nu nog niet over na welke feestjes je volgend jaar pakken. Toch kan het lonen om dat wel alvast te doen en de komende maanden wat early bird tickets te kopen. Is nu misschien een beetje zuur voor je portemonnee, want het nieuwe festivalseizoen is nog ver weg, maar het scheelt uiteindelijk een hoop.

– Uit eten gaan hoeft niet duur te zijn in Groningen, want de stad heeft een groot aanbod aan betaalbare restaurantjes. Wil je een keer bij een wat duurder restaurant eten? Via Het Laatste Tafeltje kun je de leukste last minute aanbiedingen vinden. Populaire restaurants als Bistro Bommen Berend of No. 25 zie je hier regelmatig voorbijkomen.

Nog meer bespaartips

– Koop jij elk semester nieuwe – of tweedehands boeken? Je kunt ook je studieboeken digitaal huren via BUKU. Beter voor je portemonnee én het milieu.

– Je studentenkamer schoonmaken kun je natuurlijk doen met schoonmaakmiddelen uit de supermarkt. Maar vaak zijn deze producten duur en chemisch, waardoor het ook nog eens ongezond voor je is. Een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief is een mengsel van heet water, azijn en citroen.

 


 

Tessa Molenaar

Hoi, leuk dat je een kijkje neemt op online platform Twentyfour Flow! Mijn naam is Tessa, een twentysomething die in hartje Groningen woont. Ik hou me al een tijdje bezig met de vraag hoe je relaxed een druk leven kunt leiden als jongvolwassene. Stress is namelijk een maatschappelijk probleem dat ook onder Millennials en Generatie Z steeds meer voorkomt. De afgelopen jaren heb ik veel met deze generaties gewerkt in de arbeidsbemiddeling. Daar zag ik dat jonge mensen moeite hebben met de druk die op hen wordt gelegd. Met deze website wil ik graag iets voor hen (jullie) betekenen.